Logo Loopbaanlab
Toon oprechte interesse in de ander en ga stap voor stap de verbinding aan.
Bezoekadres / Cursuslokatie
Niasstraat 6, 3531WP Utrecht
Postadres
M. Nijhofsingel 6, 3454LG De Meern

T. +31 (0)6 42 08 72 14
E. info @ loopbaanlab.nl
Twitter LinkedIn

Column

Op deze plek schrijft Klazina Oldenhuis af en toe over de altijd spannende en ontroerende dingen die we allen meemaken in dit vak, maar af en toe richt zij zich direct tot jou.


'Het geboden onderwerp voor 1 week' netwerken versimpeld.


Netwerken

Gisteren zat ik samen met mijn medeontwikkelaar een nieuwe netwerktraining te bedenken. En voor dat we het wisten stond de netwerkspin op de flap. Ik kreeg er meteen de kriebels van. Daar gaan we weer; nadenken over wie ons netwerk is. En wat we dan met het netwerk kunnen. Daar ligt toch helemaal de passie van netwerken niet toch? Waar dan wel? Nou bij het onderwerp bedacht ik me. En toen viel me het volgende in. Ik wil volgend jaar graag een project doen bij bedrijf X. Ik ben dat aan het uitdenken en ik besloot om twee weken lang op iedere mogelijke plek dit verhaal te uiten, om steviger in mijn eigen wens te komen. Ik nam me voor om bij iedere mogelijkheid het hier over te hebben. Dus, overal. Ook op de vraag van de tandarts 'hoe is het' vertelde ik 'goed, want ik ben me aan het oriënteren op bedrijf X. 'oh, daar werkte haar zwager...'. Daar werd ik wijzer van! Dus, deze methode gaan we inzetten volgende week maandagochtend. We geven de opdracht mee 'jouw geboden oriëntatievraag'. Bespreek het met iedereen die je tegenkomt! Grijp iedere 'hee... hoe is het' aan. En als de buurman komt om de snoeischaar te lenen...vertel wat je vraag is. Dus, niet netwerken vanuit de spin, maar zeg eens 20 keer per dag tegen iedereen die je treft wat je oriëntatievraag is. En dat een week lang en hou vol!!! Dit is een week lang jouw geboden en enige eerste onderwerp.

P.s. en zet die vraag dan ook even meteen op facebook, twitter, linkedin, instagram en pinterest

Deel dit bericht: 

Een baan versier je! Flirten en versieren in het solliciteren.


Love

Solliciteren is jezelf verkopen. NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!! STOP! Dit werkt niet! Het is een enorme afknapper! Oja? JA! Luister maar eens naar het volgende... stel je voor.... je zit aan een bar in de kroeg en ik kom langs (als Klazina of Klaas vul dat zelf in) en ik zeg het volgende: 'oh hai daar, ja, ik denk, hierbij wil ik me graag beschikbaar stellen voor jou. Ik heb net een huwelijk van 26 jaar achter de rug en ik ben echt toe aan een nieuwe uitdaging. Ik kan goed koken, in administratie blink ik uit en daarnaast houd ik ervan om het huishouden goed en netjes bij te houden. Bovendien ben ik representatief en ik kan goede gesprekken voeren. Ik hoop nu dat je geïnteresseerd in me bent? Ik wil nu graag verder met je in gesprek!'

Werkt dit voor jou als toehoorder? Nee hŤ! Waarom dan niet? Inderdaad, ik heb het over mijzelf. Ennnnn, je aanstaande date is ook echt niet geïnteresseerd in je vorige huwelijk!

Vorige week vroeg ik aan mijn groep hoe je dan wel iemand versiert. Zij gaven onder andere het volgende aan:

Ik schreef dit allemaal op de flap.

Ik vroeg hierna hoe of we dit allemaal konden toepassen op het solliciteren. En....................? Wat denk je dat ze zeiden?

Haha! Ja, alles kan je gebruiken in het solliciteren!

Wat ik merk is dat mijn cliënten het inzicht krijgen dat:

Sterker nog, in deze arbeidsmarkt heb je een absolute charme offensief nodig. Anders gezegd, maak de verbinding door oprechte aandacht in te zetten en door adorabel te zijn. Jouw toekomstige werkgever wil versierd worden en jij wil een match.

Pak daarom maximaal uit met professioneel flirten en take a chance!!!!!

P.s er zijn meer raakvlakken op dit gebied. Ik leg wel eens aan een kandidaat voor om een paar dagen mee te lopen bij een nieuwe werkgever. Sommige cliŽnten vinden dit een "over investering, of er moet dan wel een baan tegenover staan". Ik maak dan de vergelijking met het versieren van een partner. Het volgende wil ik dan wel eens vragen "Heb jij wel eens een dame een cola aangeboden onder voorwaarde dat jullie dan ook gingen zoenen?". Mijn cliŽnten vinden dit een belachelijk idee, zo geven zij grinnikend aan. Nou dat vind ik dan weer van het idee van "overinvesteren" rondom een paar dagen meelopen. Geen voorwaarden toch? Dat vinden we toch in het eerste stadium? Nou dan! ;-)

P.s 2: ik heb wel eens een groep een sollicitatiebrief laten schrijven op basis van hun eigen flirt strategieen. Daar krijg je unieke prachtige brieven van! Dit is zo'n leuk en herkenbaar onderwerp. De relatie tussen een partner versieren en een baan versieren is zo duidelijk. Ik wil het iedereen van harte aanbevelen om te gebruiken in zijn mobiliteitscentrum. Kom je er niet uit, laat het me weten. Ik help je hier graag mee. Voor niks en met liefde!

Deel dit bericht: 

Employability, bevlogenheid en talentmanagement, wat kunnen we er mee?


Employability

Duurzame inzetbaarheid en bevlogenheid zijn het gevolg wanneer iedereen vanuit zijn talent kan werken. Wanneer medewerkers werken vanuit hun talent is automatisch meer creativiteit en innovativiteit het gevolg! Daar kunnen bedrijven van profiteren.

En de crisis, die helpt mee! Want tegelijkertijd moet er meer gebeuren met minder mensen. Slimme bedrijven willen dan ook inzetten op maximale betrokkenheid. Nog slimmere bedrijven vragen hun medewerkers dan ook naar ideeŽn. Dat heeft voor medewerkers het gevolg dat ze zich gezien en gehoord voelen.

En dat is een ideaal vertrekpunt voor een Employability concept, voor het creŽren van het werken met bevlogenheid en het inzetten van een talentgedreven organisatie.

Wanneer je voor je eigen organisatie Employability voor alle medewerkers wil creŽren zijn er drie belangrijke aandachtsgebieden. Investeer in de volgende kenmerken:

Een organisatie die hier al optimaal op inzet is Ballast Nedam. Zij hebben een innovatieplatform gecreŽerd; TOK waarop iedereen kan meedenken over nieuwe producten. Nog een ander voorbeeld; bij de gemeente Amsterdam willen ze optimaal kennis uitwisselen en ze hebben dan ook een 'train je collega' programma opgetuigd. In 2011 werden in ťťn week tijd 600 ambtenaren getraind door hun collega's. Iedereen, ook de organisatie werd er wijzer van. Weer een ander bedrijf zet jobcrafting in. Er zijn heel veel mogelijkheden om meer gebruik te maken van het talent in je organisatie. Laat je medewerker aan zet. En dat betekend voor heel veel leidinggevenden dan ook; controle loslaten. Creëer ruimte en gelegenheid! En geniet vervolgens maximaal van wie of wat er tot ontplooiing komt!

Deel dit bericht: 

Brief met Loopbaantool


I-puzzel

Lieve mobiliteitsadviseur,

Mijn website is vanaf nu online en ik ben er zo ontzettend blij mee! Op deze plek schrijf ik af en toe een column, over de altijd spannende en ontroerende dingen die we allen meemaken in dit vak, maar af en toe schrijf ik ook een brief aan jou. Ik maak het nu weer mee dat een sollicitatietraining wordt ingekort naar een dag. En de zoveelste medewerker staat op mijn stoep met de vraag of ik met hem een CV kan maken en dat is dan genoeg. Nou, neeeeeeeeeeeeee!!!!
En ik doe het wel, in de wetenschap dat we er toch onmiddellijk tegenaan lopen dat er inzicht mist op kwaliteiten. Want oja, je voelt hem al aankomen... het persoonlijk profiel. En dan durf ik nog niet te denken aan het sollicitatiegesprek. Want de gemene deler is met mensen die (moeten) switchen na lange tijd...als ik ze vraag, waar ben je goed in? Of welke projecten heb je de laatste jaren gedaan? En dan is het graven, graven, nadenken, graven, twijfelen, nadenken en nog eens graven. Het duurt lang en voordat er een goed profiel is ben je weken verder! Ennnn het kernkwaliteiten verhaal heb je ook al driehonderdvijfenveertig keer gedaan.

Dat kan leuker en anders! Met de I-puzzle! Yes! Je zet je kandidaat op de foto en stuurt dit naar de Blokker of Kruidvat of HEMA en je laat er zo'n puzzel van maken van een paar stukjes. Je vraagt je kandidaten om een aantal 'maten' te benoemen (collega's of opdrachtgevers/leidinggevenden) waarmee hij projecten heeft gedaan. Iedere maat schrijft drie kwaliteiten op het stukje (die hebben dat van je kandidaat gehad) en ze doen er een brief bij met een beschrijving van een gedeeld project waarin die kwaliteiten heel goed tot hun recht kwam. Maten hebben er twee weken de tijd voor om het in te vullen. Daarna gaat jouw kandidaat de organisatie in om zijn puzzelstukken te verzamelen met de brieven. En dan heb je een mooi profiel. En een blije kandidaat. En die kandidaat heeft meer zelfvertrouwen. En hij heeft een blijvende herinnering. En het kan als symbool van afscheid van zijn maten. En hij heeft een puzzel gemaakt, hoe infantiel is dat. Maar dat is het niet want jij had hem die opdracht gegeven. Dus is hij er zo blij mee en glimlachen jullie samen ;-) bij de nabespreking. CV gevuld en bij het sollicitatiegesprek kan hij heel SMART projecten aangeven en de daarbij behorende kwaliteiten. En die brieven...heeft ie ook nog.

Extra fijn bij (verplichte) outplacement en re-integratie tweede spoor. En heel fijn als het een verrassing is voor je kandidaat.

Veel plezier! Klazina

Deel dit bericht: 
Website: Bodegom.com